winkel

Maten + Wasvoorschriften

Het merk Ideo valt relatief klein, bijvoorbeeld maat M-dragers kunnen ook toe met een maat L. Het is katoen en kan dus gewoon op 30/40 graden gewassen worden met het liefst een natuurvriendelijk wasmiddel.

Het merk Ethos valt gewoon, dus neem de maat die je altijd hebt. Dit geldt ook voor de Leela spullen. Deze kleding is ook van katoen, dus 30/40 graden wassen met het liefst een natuurvriendelijk wasmiddel.

Dit geldt ook voor de wollen kleding van INTI die we in de winter verkopen. Deze valt zoals je gewend bent qua maten. Voor wol geldt: was het liever niet! Tip: hang het in de douche om het als het ware te stomen. Mocht je het toch willen wassen, dan in de wasmachine op het wolwasprogramma, koud en het liefst natuurlijk ook met een natuurvriendelijk wasmiddel.

Het merk Continental valt gewoon, dus neem de maat die je altijd hebt. De bamboe t-shirts niet warmer dan 30 graden wassen!

Fair Trade

Fair Trade, ook wel Eerlijke Handel genoemd, is erop gericht om producten op de markt te brengen, waarvoor een rechtvaardige prijs wordt betaald aan de producenten in de landen van herkomst. Tussen de afnemer van Fair Trade artikelen en de producenten in de Derde Wereld worden afspraken gemaakt over prijszekerheid en stabiliteit in de afname van de producten. Vaak wordt door de afnemer vooraf al een aanbetaling gedaan zodat de producent de mogelijkheid heeft om te investeren in het productieproces. Bij de productie van Fair Trade artikelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ecologische en sociale omstandigheden ter plaatse. Fair trade leidt tot verbetering van de levensomstandigheden van de veelal kleine producenten. De producent kan in het eigen levensonderhoud en dat van het gezin voorzien waardoor de kinderen naar school kunnen en het gezin toegang krijgt tot de gezondheidszorg. De producent wordt onafhankelijk van de macht van de tussenhandelaren en hoeft geen beroep meer te doen op hulpprojecten.

Biologisch

Een product heet biologisch als er bij de teelt geen gebruik is gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Ook wordt er wisselteelt toegepast zodat de grond niet uitgeput raakt. Dieren krijgen hoofdzakelijk biologisch voer en er zijn strenge eisen op het gebied van geneesmiddelengebruik en diervriendelijke behandeling. Tijdens de productie worden geen chemische en synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd. Daarnaast zijn de producten vrij van genetische manipulatie. Dit wordt in Nederland door de SKAL (stichting Keurmerk Alternatieve Landbouwmethoden) gecontroleerd.

In de gangbare katoenteelt worden heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Biologische landbouw gebruikt alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. De productie en verwerking van biologische katoen is dus ongevaarlijk voor de werknemers en hun omgeving. Het gebruik van natuurlijke, zelf gemaakte bestrijdingsmiddelen zorgt voor het behoud van de biodiversiteit van het gebied waar de katoen wordt verbouwd. De grond raakt niet zo snel uitgeput en wordt juist rijker door de insecten die er leven. In tegenstelling tot de intensieve katoenteelt wordt er bij deze kleinschalige, ambachtelijke werkwijze weinig water gebruikt.